Odborníci vo firme Goppion venujú svoj čas na starostlivý výber najcennejších káv sveta, aby vytvorili najkvalitnejšie kávové blendy. Túto prácu vykonávajú zodpovedne so záväzkom ponúknuť zákazníkom potešenie z pitia nezameniteľnej kávy.
Pestovanie kávy
Pestovanie kávovníka si vyžaduje veľmi náročné podmienky na ideálnu teplotu, slnečné žiarenie a charakteristiku pôdy. Kávové zrná sa oberajú v momente, keď sa zo zelený plod zafarbí do červena. Vo svete je známych viac ako 60 druhov kávovníka, ale len 25 sa používa na komerčné účely. Najpoužívanejšie sú 4 druhy: Coffea Liberica, Coffea Excelsa, Coffea Arabica a Coffea Robusta. Druh Arabica predstavuje najvyššiu kvalitu a tvorí okolo 70% svetovej produkcie. Jej zrná sú malé a dlhé, s intenzívnou arómou a charakteristickou medenou farbou. Rastliny Arabica rastú dobre v pôde s vysokým obsahom minerálov, špeciálne v pôde vulkanického pôvodu, vo výške 600 metrov nad morom. Ideálna klíma by mala mať priemernú teplotu 20 °C a tak plody dozrievajú pomaly, čoho výsledkom po upražení je sladká lahodná chuť. Najviac sa jej darí v Kolumbii, Brazílii, ale aj Indii a Etiópii. Podobne ako druh Arabica, aj druh Robusa má vetvy smerujúce nadol v tvare dáždnika. Kvitne až 3 krát za rok. Jej plody sú nepravidelne okrúhleho tvaru, žltozelenej farby. Je charaktreristická vyšším obsahom kofeínu a jej plody sú menšie ako plody Arabica. Po upražení získavajú charakteristickú horkú chuť. Najviac Robusty sa dopestuje v Ugande a Kamerune. Poznáme dva druhy spracovania kávových zŕn: suchú a mokrú metódu. Pri suchej metóde sa zrná sušia priamo na slnku po dobu cca. 4 týždňov, čo umožní oddeliť zrná od zvyšku plodu. Mokrá metóda sa inak nazýva aj strojová. Zrná sa oddeľujú rozpučením plodov v špeciálnych kadiach. Zrná sa potom namáčajú, fermentujú a následne sušia, neskôr sa odstráni posledná šupka.
Spracovanie
Odborníci z Goppion Caffé už roky získavajú kávu z rovnakých kávových plantáží, importujú ju a opätovne kontrolujú pri príchode do prístavu. Po dôkladnom procese výberu nasledujú kontroly priamo v sídle firmy. Káva podlieha vizuálnym kontrolám, testom vône a chuti. Každý typ kávy, bez ohľadu na pôvod, musí spĺňať prísne kritéria. Následne sa definuje charakteristika každého druhu kávy pre neskoršie vytváranie blendov. Výsledkom sú vyvážené chute jednotlivých kávových zmesí. Správne rozpoznanie charakteristiky jednotlivých káv si vyžaduje prácu expertov, ktorí sa dlhoročne venujú testovaniu káv. Odtiene vôní a aróm sú nekonečné, napríklad ovocné, kvetinové, korenisté, čokoládové, kakaové, atď. Keďže si každá káva vyžaduje inú teplotu a dĺžku praženia, Goppion Caffé pražia každú kávu samostatne a až po upražení ju odborníci miešajú do jednotlivých blendov.
Misia značky Goppion je kombinovať najlepšie kávy sveta a vytvárať tie najlepšie blendy.